3 PERKARA PENTING MEMBELI RUMAH SUBSALE 1 • HP Setia Construction Sdn. Bhd.

Pertama sekali


Semak dulu pendaftaran perunding hartanah (PH) yang dilantik iaitu yang dibekalkan dengan tag nama yang mempunyai QR code oleh LPPEH. membuat bayaran tempahan.
 

3 PERKARA PENTING MEMBELI RUMAH SUBSALE 3 • HP Setia Construction Sdn. Bhd.
3 PERKARA PENTING MEMBELI RUMAH SUBSALE 5 • HP Setia Construction Sdn. Bhd.

Kedua nya.

Untuk rumah subsale perlukan,  duit tempahan awal (earnest deposit) dalam bentuk tunai atau cek (lebih baik) yang dikeluarkan atas nama syarikat Peguam hartanah yang dilantik.Bayaran tunai perlu dilakukan di pejabat berdaftar PH yang dilantik, dan dapatkan terus resit salinan rasmi , kemudian, PH yang dilantik akan mengisi borang Agreement to Purchase.

 

3 PERKARA PENTING MEMBELI RUMAH SUBSALE 3 • HP Setia Construction Sdn. Bhd.
3 PERKARA PENTING MEMBELI RUMAH SUBSALE 9 • HP Setia Construction Sdn. Bhd.

Ketiga

PH yang dilantik, akan serahkan satu salinan Agreement to Purchase, kad pengenalan pemilik, dan S&P asal rumah tu kepada pembeli. Pembeli perlu sediakan cek atas nama peguam dengan baki bayaran deposit Kemudian, peguam akan serahkan cek kepada penjual.Pembeli diberi masa untuk uruskan loan dan selesaikan transaksi jual beli.Semua transaksi selepas ni, akan diuruskan oleh peguam.

 

3 Tips Mudah Ubah Suai Tanpa Perlu Berbelanja Besar

Tips 1 : Lupuskan barang-barang yang tidak digunakan Kebanyakan kita masih menyimpan barang-barang yang lama yang tidak lagi digunakan kerana masih terasa sayang. Lupuskan, yang mana masih elok boleh jual di ‘car boot sale’atau buat ‘prelove’. Kemudian, hasil jualan...

3 kesilapan yang perlu dielakkan bila RENOVATE RUMAH

Ni sedikit perkongsian kesilapan yang kerap terjadi bile nak renovate rumah. Takde siapa yang rela tengok duit hagus, rumah idaman entah ke mana kan. Beberapa beberapa perkara penting, perlu diambil kira sebelum  memilih kontraktor yang sesuai untuk renovasi...

KEGAGALAN KONTRAKTOR, APA TINDAKAN KITA?

Ada 2 sahaja perkara yang anda perlu alert dalam urusan ubah suai rumah dengan baik bersama kontraktor. 1 : Minta tempoh waranti kerosakan kat kontraktor Minta dari kontraktor tersebut tempoh waranti kerosakan, Sekiranya dalam tempoh waranti tersebut terdapat...
× WhatsApp